Al començar la reunió, Manel Castaño va anunciar que deixa la seva cadira de panelista després de més de 10 anys de col·laboració per motius personals i “amb la sensació d’haver après moltes coses i haver gaudit d’un debat molt intens i interessant”.

El Manel és director del Centre de Recursos Pedagògics pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat i ha representat durant molts anys al barri de Sant Salvador com a president de la seva AAVV.  L’ara ex-panelista va explicar que va començar la seva etapa al Panel “amb una certa contradicció, per la imatge que ha tingut tradicionalment el sector químic al barri” però que “sempre s’ha sentit lliure per expressar la seva opinió“ i que “en tot moment hi ha hagut una clara voluntat de l’empresa d’incorporar les recomanacions del Panel a la presa de decisions de la companyia”.  El Manel tambè va voler destacar l’evolució de la metodologia de les reunions, que van començar amb un caràcter “bàsicament informatiu” i han incorporat “molta participació dels membres del panel per convertir les sessions en un diàleg tan interessant com edificant”.

El director del Complex Industrial de Tarragona Jaume Sariol va fer entrega d’una placa commemorativa al Manel com a mostra d’agraïment “per la seva implicació, compromís, predisposició, col·laboració i suport.”

Tot seguit, i com a part del pla de creixement del Panel per aquest 2017, es va donar la benvinguda a Manel Arias, treballador del sector químic i expert en prevenció i seguretat. Aquesta incorporació, juntament amb la de Laia Guasch, tècnic de Protcció Civil per la Generalitat que es va produïr a la darrera reunió del 2016, formen part del pla de creixement del Panel que pretèn actualitzar la representativitat del mateix.

IMG_2063

El Panel Públic Assessor de Dow Tarragona valora la proposta de desinversió del negoci de Copolímers d’Etilè Àcid Acrílic

Durant la primera reunió de l’any del PPA de Dow Tarragona els panelistes van coincidir en destacar que “una noticia com aquesta, llegida superficialment, es normal que generi por entre l’entorn dels treballadors” però que “és molt important que quedi clar que forma part dels requisits exigits pel tribunal europeu que regula el procés de fusió amb l’empresa americana DuPont”. Aquesta fusió, donaria lloc a un monopoli en la producció d’aquest compost químic i, en conseqüència, la companyia se n’ha de despendre. Els panelistes han destacat que aquest tipus d’operacions “ja s’han produit en el passat” i entenen que “un procés de fusió d’aquesta magnitud significa, per naturalesa, un reforç de Dow Chemical al territori”.

El Panel considera que es important destacar la projecció de l’empresa compradora al mercat europeu per no generar sensació de risc. SK Global Chemical Co., LTD. es una filial de SK Innovation que ja te presència a territori espanyol i és una companyia amb una clara projecció global. Aquest fet minimitza la por per la pèrdua de llocs treball i dona confiança de cara al futur dels treballadors.

Sorpresa davant el darrer estudi sobre la qualitat de l’aire

En un altre punt de la reunió, ls panelistes també van voler fer-se ressó del darrer estudi sobre la Qualitat de l’Aire que es va presentar a l’Ajuntament del Morell en col·laboració amb la plataforma ecologista Cel Net i la UPC. Alguns membres van mostrar la seva sorpresa per que es faci un estudi paralel a la feina que s’està duent a terme a la Taula de la Qualitat de l’aire de la qual el Panel en rep actualitzacions a cada reunió. Així mateix, es va iniciar un debat molt interessant sobre qui ha de liderar un estudi d’aquest caire i sobre la credibilitat de les administracions vers la opinió pública. Vista la intensitat del debat i la profunditat del tema, els panelistes es van proposar parlar-ne en profunditat en properes reunions.

Un 2016 marcat per l’actualitat

Durant el 2016 el Panel va completar un total de 6 trobades, 4 d’elles reunions ordinàries acumulant més de 350 hores de feina i reflexió sobre l’encaix de la companyia, la seva activitat dins el sector i el seu entorn. En una agenda marcada pels temes d’actualitat com la creació de la Taula de la Qualitat de l’Aire i els episodis de torxes al polígon nord, els temes més tractats varen ser: la seguretat, el medi ambient, la evolució del sector químic, la comunicació i la salut entre d’altres.

El PPA va donar la benvinguda al nou director del Complex Industrial de Dow a Tarragona Jaume Sariol, que es va incorporar a l’activitat del Panel després de l’estiu. A la darrera reunió de l’any, a més, es va presentar un nou panelista: Laia Guasch, tècnic de Protecció Civil per la Generalitat per a situar en 17 el nombre de panelistes. Aquesta xifra ha de continuar creixent durant el 2017, quan el panel té previst incorporar fins a 5 membres nous.

Què és el PPA?

El Panel Públic Assessor de Dow Tarragona és un instrument per millorar la integració de la companyia en l’entorn, però també per als membres del propi panel representa o pot representar un exercici de responsabilitat social doncs manifestant les preocupacions i les inquietuds individuals es contribueix a millorar l’escenari col·lectiu. Els membres del Panel, aprenen a conèixer i a reconèixer què és i com és la química, i amb ells la indústria té una referència del que pensa la societat de la seva activitat.